Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cíle a koncepce!!

     Na začátek začnu smutnou zprávou. Pravděpodobnost,že Vaše dítě bude profesionálním fotbalistou v česku je velmi malá a že bude lepším evropským fotbalistou je šance vlastně téměř nulová. Jako rodič se musím střízlivě na sebe podívat v čem jsem sám vynikal a na jaké úrovni a v jakém sportu. A přemýšlet jestli nároky na svoji ratolest nejsou tak trochu sci-fi. Dále zhodnotit dispozice dítěte pro daný sport. Dítě může mít vlohy na daný sport, ale to není talent. Talent má teprve člověk, který vyniká ve svém oboru nad ostatními. Po zhodnocení všech negativ:) je potřeba se podívat také na náš genotyp, který pro fotbal u nás moc není . Jde nám třeba lépe hokej atd.. Někdy se zaměřte jen na pohyby hráčů z fotbalových jižních zemí a porovnejte s našimi top hráči nebo chcete-li talenty. 

    Ovšem naše přednosti mohou být jinde. V poctivosti, dřině a odříkání si pro svůj, potažmo týmový úspěch. Všechny tři vlastnosti pokavad plníš vedou vždycky u nás v klubu k úspěchu.

     Spočítal jsem,že se u nás za cca 12 let vysřídalo cca 100 hráčů. Dva hráči,kteří měli zákolanský znak na prsou již byli nominováni do reprezentačních týmů v mládežnických kategoriích Česka. To jsou 2 procenta :). Hráčů, kteří oblékají dres nějakého ligového týmu a prošli našim týmem je přesně 12 a 4 možná odejdou. To je z celkového počtu už 16 procent. To je ten nejlepší možný cíl.

      Cílem dalším je vychovat někoho, kdo bude předávat svoje naučené dovednosti těm nejmenším. Povedlo se. 1 procento začalo trénovat u nás a 1 procento v jiném oddíle.:)

    Dalším cílem je ,aby se pro všechny fotbal stal vášní a životním stylem. Styl, který zamezí zbytečnému požívání měkkých i tvrdých drog ,protože jednou sportovcem navždy sportovcem.

 A teď k samotné fotbalové koncepci. Všeobecný rozvoj je samozřejmostí.

MINI přípravka- Většinou věk 4-6let. Nejlepší je dorazit co nejdříve. První hry,první doteky s míčem,ale i první domácí úkoly. Práce na jemné motorice. Dítě v 7 letech by mělo zvládnout perfektně 12 motorických koncepčních cvičení a používat 15 různých kliček k obehrání soupeře. V předpřípravce by chtivé a nadšené dítě mělo zvládnout 5 nožiček. Samozřejmě je zde popsán ideální stav :)

    Mladší přípravka 7-8. let-Zdokonalování techniky a pomalý přechod k týmové spolupráci. Hra na polovinu hřiště a na velké branky. Vznik jiných nových herních situací a návyk na ně. Nauka výkopů i rozehrávky. První zábavné bagovky. Samozřejmě vše za předpokladu splněných úkolů v Mini přípravce. Děti by měli zvládnout tři druhy elastica\motoricky\ či rainbowflick. Nožiček by již mělo přibývat. Počet používaných kliček by měl být k 30 ti. Snažíme se zvětšovat hřiště a více si zvykat na delší lokomoční běhy.

   Měřením jsem zjistil,že dítě přibližně 6 let svého fotbalového vývoje neběhá při zápasech delší vzdálenosti s míčem,ale i bez míče. Hřiště jsou příliš malá a vítězí v nich síla a biologický vzrůst. Na menších hřištích nelze ani správně použít dovednost,protože není na ní čas. A ti nejmenší přeci čas potřebují!!

Starší přípravka-9-10.let Protože jsou zvládnuté dovednosti po zemi a dobře je již aplikujeme začínáme s freestylem. Učíme se různé zeměkoule. Míč za krk a další triky. Freestyle sice není fotbal,ale je to další možnost jak koordinovat tělo,kompenzovat a zrychlovat práci s míčem. Nehledě na další desetisíce doteků navíc. A hlavně to všechny baví!! Začínáme s hrou na jeden dotek!!

Mladší žáci- Technicky jsme již hotovými hráči nebo už jen dolaďujeme. Umíme přes padesát kliček a různá spojení dovedností i při hře. Přecházíme na celé hřiště. Zkoušíme různá rozestavení a každý si vyzkouší všechny možné i nemožné pozice. Stále pro nás není důležitý výsledek,ale individuální dovednost každého. Zákolany totiž nemusí vyhrát, ale ty musíš vyhrát sám nad sebou a nad svými chybami. Každá chyba je skvělá, protože tebe i tým zlepšuje. Nožiček by mělo být už kolem tisíce na konci mladších žáků.

   Na konci mladších žáků začínáme zase naopak hřiště zmenšovat  v tréninku a zrychlovat tím svoje dovednosti pod tlakem.

Starší žáci-Začínáme trošku s fyzičkou a vytrvalostí. Už tušíme komu to jde a na jaké pozici .Přesto ještě zkoušíme i jiná místa na hřišti. Profiluje se už i brankář,který stále nastupuje i v poli. Dřívější specializace totiž zabrání rozvoji herních dovedností a kreativitě. Hlavně omezíme rozvoj dítěte na úkor bezcenného výsledku?  Na konci starších žáků by měl každý hráč mít dostatek sebevědomí k pokračování v lepším klubu, protože dovednosti a kreativita ho k tomu před určují.Ve starších žácích by nás mělo už zdobit správné rozhodování. Hra na jeden dotek, odvaha hry 1v2 a více, lepší komunikace, více herního přemýšlení a méně zběsilého běhání za míčem:)

   

    Je potřeba vědět, že u nás je fotbal individuální sport. Real Madrid si nekoupí totiž tým, ale jednotlivce:).

 

Informace jsou pouze stručné a lze se na detaily u mne kdykoliv dotázat.

  

 

       

    

 

 

 

   

-